سخن دبیر علمی کنفرانس

سه مفهوم علم، فناوری و نوآوری به مثابه حلقه های یک زنجیر و پیشران های اصلی هزاره سوم مطرح هستند. علم به عنوان شناخت روشمند پدیده ها، تبیین و پیش بینی آنها بستری برای دستیابی به فناوری های اثربخش تر را فراهم می آورد. فناوری به عنوان کاربست عملی علم، تجربه و عصاره کاربردی تلاش های انسان ها در طول زمان به صورت مداوم به نوآوری نیاز دارد. نوآوری، مکانیزم اصلی پویاییِ ساختاری، محتوایی و سیاستی در نظر گرفته می شود. حفظ ارتباط بین این سه پیشران نیازمند سیاستگذاری سنجیده، عمل پذیر و آینده نگر است. تاکنون پژوهش های بسیار زیادی در زمینه سیاستگذاری علم، فناوری و نوآوری انجام شده و انتشارات فراوانی به صورت چاپی و الکترونیکی منتشر شده است و روند انتشار آنها همچنان سیر صعودی دارد. همزمان با رشد روزافزون سرمایه گذاری در علم، فناوری و نوآوری نیاز به خط مشی گذاری نیز بیشتر می شود.

دومین کنفرانس ارزیابی علم با محوریت خط مشی علم، فناوری و نوآوری اثربخش با هدف ایجاد گفتمان، هم اندیشی، و اشاعه جدیدترین ایده ها و یافته های دانشمندان در این زمینه شکل گرفته است. همکاری گروه های علم اطلاعات و دانش شناسی دو دانشگاه مهم شهید باهنر کرمان و تربیت مدرس و ایجاد ارتباط با شبکه وسیعی از اندیشمندان و پژوهشگران حوزه های مرتبط با محورهای موضوعی کنفرانس به افزایش کیفیت مورد انتظار این رخداد علمی منجر شده است. کمیته علمی در کنار کمیته اجرایی و دست اندرکاران مربوطه به دنبال ساخت بنای فکری عمل پذیر و نوآورانه در زمینه خط مشی گذاری علم، فناوری و نوآوری اثربخش است.

حضور واژه اثربخش در عنوان کنفرانس به صورت اتفاقی نبوده بلکه به منزله تاکید بر ایجاد ارتباط بین خط مشی های علم، فناوری، و نوآوری با اهداف ملی، محلی و منطقه ای از یک سو، و ذینفعان نظام علم، فناوری، و نوآوری از سوی دیگر است. اثربخشی به این معناست که هر گونه خط مشی گذاری در علم، فناوری و نوآوری باید دستیابی به اهداف در مسیر پیشرفت پایدار را به عنوان اصول بنیادین در نظر بگیرد و بین علم، فناوری، و نوآوری با کیفیت زندگی، مسائل و مشکلات محیط پیرامونی، توسعه افق های فکری و گفتمانی، توانمندسازی و تعالی بخشی آحاد جامعه (و جوامع)، و پایبندی به اخلاق ارتباط مستحکم برقرار کند.

این کنفرانس یک نقطه شروع برای تداوم همکاری ها و توسعه شبکه های هم افزا در زمینه بررسی و ارائه راه حل پایدار به مسائل عرصه سیاستگذارانه و اجرایی مرتبط با علم، فناوری و نوآوری در نظر گرفته می شود. در این مسیر همکاری همه علاقه مندان، متخصصان، صاحبان فکر، ایده، و راه حل ضرورت دارد. به همین دلیل ضمن فراخوان از همه اصحاب علم و اندیشه برای همکاری و مشارکت در کنفرانس، از هرگونه پیشنهاد و نظر در زمینه محورها، سازوکار برگزاری و ترویج دستاوردها استقبال می کنیم.

محتوای علمی کنفرانس در قالب ماژول های مختلف از جمله پیش نشست های متنوع مرتبط با حضور صاحبنظران داخلی و خارجی، میزگردها و کارگاه های آموزشی معطوف به مسائل واقعی در عرصه خط مشی گذاری علم، فناوری و نوآوری، مطالعات موردی مرتبط با سیاست های علم، فناوری، و نوآوری در سطوح ملی و بخشی، سخنرانی های مدعو، تجربیات و بهروش های دست اندرکاران و اندیشمندان، ارائه یافته های پژوهش های علمی مرتبط، کلینیک های آسیب شناسی و عیب زدایی و غیره طراحی و به اجرا گذاشته خواهد شد.

امیدواریم که این رخداد علمی از طریق ایجاد ارتباط بین مجامع دانشگاهی، مراجع اجرایی، و محفل های حرفه ای به محلی برای تبادل اندیشه ها و هم افزایی دستاوردها تبدیل شود. پیشاپیش، مراتب قدردانی خود از همه دست اندرکاران اجرایی به ویژه همکار پرتلاش سرکار خانم دکتر مژده سلاجقه و همکاران علمی کنفرانس را ابراز می دارم و برای همه مشارکت کنندگان در کنفرانس آرزوی موفقیت و توفیقات روزافزون دارم.

با آرزوی بهترین ها

دکتر محمد حسن زاده
دبیر علمی کنفرانس و استاد دانشگاه تربیت مدرس