سیاست‌گذای و برنامه ریزی راهبردهای حاکمیت داده در کتابخانه‌های دانشگاه آزاد اسلامی
کد مقاله : 1004-SNCONAS-FULL
نویسندگان
فریبرز درودی *1، فریبا جلیلی2
1گروه پژوهشی علم سنجی و تحلیل اطلاعات/پژوهشکده علوم اطلاعات/پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران(ایرانداک)
2دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده مقاله
هدف: پژوهش حاضر با هدف سیاست‌گذای و برنامه‌ریزی راهبردهای حاکمیت داده در کتابخانه‌های دانشگاه آزاد اسلامی تدوین شده است.
روش‌شناسی: روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی _تحلیلی است. جامعه آماری آن تمام کتابداران شاغل در کتابخانه‌های مرکزی بوده که شامل 155 نفر است. به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول نمونه‌گیری مورگان بهره‌گیری شد و تعداد 108 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری پرسش‌نامه‌ محقق‌ساخته براساس حکمرانی داده‌ها است. روایی پرسش‌نامه صوری و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 0/9 درصد محاسبه شده است. داده‌های پژوهش پس از گردآوری با استفاده از نرم افزارSPSS25، آنوا تک عاملی و لون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافته‌ها: با توجه به بررسی‌های انجام شده، نتایج پژوهش نشان می‌دهد که میانگین فرایند سیاست‌گذاری راهبردهای حاکمیت داده در برنامه‌ریزی منابع و خدمات کتابخانه‌ها 3.86 است. همچنین، وجود تفاوت معنادار در بین پیاده‌سازی و اجرای مؤلفه‌های هفت‌گانة حکمرانی داده: کیفیت داده، کاربرد داده، فرایند داده، استاندارد داده، یکپارچگی داده، امنیت داده و مدل‌سازی داده دربارة خدمات کتابخانه‌ها (سازماندهی، مجموعه‌سازی منابع و ارائه خدمات) در کتابخانه‌های مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی، رد می شود(P>0/05). در بعضی مؤلفه‌ها ارتباط معنادار بین پیاده‌سازی و اجرای حکمرانی داده با مجموعه‌سازی و ارائه خدمات دارد (P<0/05).
نتیجه‌گیری: کتابداران سیاست‌گذاری و جرای راهبردهای حاکمیت داده در برنامه‌ریزی منابع و خدمات در کتابخانه‌های مرکزی دانشگاهی را بالاتر از حد متوسط یعنی مطلوب ارزیابی می‌کنند.
کلیدواژه ها
برنامه‌ریزی، حاکمیت داده، دانشگاه آزاد اسلامی، سیاست‌گذاری، کتابخانه‌های دانشگاهی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر