مستند سازی دانش بومی مشاغل سنتی: بررسی مشکلات، موانع و راهکارهایی برای نوآوری در تولید
کد مقاله : 1029-SNCONAS-FULL
نویسندگان
حسین مرادی مقدم *، مریم صابری
عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه سمنان
چکیده مقاله
مقدمه و هدف: دانش بومی دانشی است که منحصر به یک فرهنگ و یا جامعه معین می باشد، دانش بومی حاصل تجربیات صاحبان مشاغل بومی و سنتی است که برای حفظ و نگهداری باید مستندسازی و اشتراک گذاری شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش و اهمیت دانش بومی مشاغل سنتی و مستند سازی دانش به منظور بررسی موانع و مشکلات مشاغل سنتی استان های مختلف کشور و راهکارهایی برای نوآوری در تولید محصولات مشاغل سنتی تدوین شده است.
روش شناسی: این پژوهش با استفاده از روش پدیدار شناسی با رویکرد کیفی انجام شده است. پدیدار شناسی رویکردی توصیفی، تفسیری و بازاندیشانه برای درک ذات و ماهیت تجربه های زیسته افراد است که معمولا از زبان خودشان روایت می شود. ابزار جمع آوری اطلاعات پژوهش، مصاحبه نیمه ساختار یافته محقق ساخته بوده است. بعد از جمع آوری نظرات صاحبان مشاغل سنتی در ایران، داده ها مورد بررسی قرار گرفته و مفاهیم و مقوله های اصلی استخراج شدند. بر اساس نظرات صاحبان مشاغل بومی و موانع و مشکلات آنان، راهکارهای پیشنهادی برای بهبود و نوآوری تولید مشاغل سنتی و حفظ و ماندگاری آن بیان شده است.
نتیجه گیری: دانش بومی سنتی در بیشتر استان های کشور در معرض انقراض قرار دارند و نسل جدید تمایل چندانی به حفظ مشاغل سنتی با رویه های سنتی ندارد و لزوم نوآوری در این مشاغل سنتی اهمیت زیادی دارد. مستندسازی دانش بومی منجر به حفظ و نگهداری مشاغل سنتی و در نتیجه حفظ فرهنگ سنتی و تداوم جریان آن به نسل های بعدی خواهد شد.
کلیدواژه ها
دانش بومی، مشاغل سنتی، مستندسازی دانش، نوآوری
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی