ارزیابی خط‌مشی کتابخانه‌های عمومی کشور با نگاهی به خط‌مشی کتابخانه‌های کشورهای امریکا، کانادا و استرالیا
کد مقاله : 1041-SNCONAS
نویسندگان
ساره پیرمرادی *1، مژده سلاجقه2، نجمه ناظری3
1نهاد کتابخانه های عمومی کشور
2دانشگاه شهید باهنر
3کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علوم پزشکی کرمان
چکیده مقاله
ا توجه به نقش حیاتی و مهم کتابخانه‌های عمومی در رفع نیاز اطلاعاتی جامعه، ضرورت لزوم ارزیابی خط‌مشی در این نهاد بیش از پیش احساس می‌شود. ارزیابی خط‌مشی یکی از مهمترین ابزارهای لازم برای تضمین کارآیی و اثربخشی خدمات کتابخانه‌ها است، که زیاد مورد توجه پژوهشگران قرار نگرفته است.
هدف:از آنجا که خط‌مشی کتابخانه‌های عمومی توسط نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به عنوان سازمان مادر و متولّی تدوین، به کتابخانه‌های تابعه ابلاغ می‌گردد و تفاوت‌های موجود در هرکتابخانه اعم از نوع مخاطب، فرهنگ منطقه، نیاز مخاطب و... و عدم توجه به این موارد در تدوین خط‌مشی های موجود،لزوم ارزیابی آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
هدف از پژوهش حاضر بررسی خط‌مشی کتابخانه‌های عمومی با نگاهی به خط‌مشی کتابخانه‌های خارج از کشور است که عوامل محوری مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.
روش‌شناسی: این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی با استفاده از روش مطالعه‌ی کتابخانه‌ای به بررسی و مرور محتوای متن مطالب با موضوع خط‌مشی کتابخانه‌های عمومی داخل و خارج از کشور می‌پردازد.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان می‌دهد علی‌رغم برنامه‌ریزی‌ها و تلاش‌های انجام شده در راستای بهبود خدمات ، خرید متمرکز و عدم توجه به نیاز مخاطب درهرکتابخانه، منجر به نارضایتی مخاطبان در این زمینه گردیده وهمچنین نبود آموزش مناسب در زمینه استفاده از خدمات جستجو و سایر بخش ها و نیز همگام نبودن خدمات کتابخانه با روند پیشرفت فن‌آوری و نوآوری،بخشی از مشکلاتی است که با آن مواجهیم.امید می‌رود این پژوهش گامی هر چند اندک در جهت ایجاد راهکارهایی نو و کارآمد برای بهبود و ارتقاء خدمات در این نوع کتابخانه‌ها باشد.
کلیدواژه ها
خط‌مشی، کتابخانه‌های عمومی، اثربخشی خدمات، ارزیابی خط‌مشی، نهاد کتابخانه‌های عمومی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر